استرس اکسیداتیو به معنای عدم وجود تعادل مابین رادیکالهای آزاد و آنتیاکسیدانها در بدن است. رادیکالهای آزاد، مولکولهایی حاوی اکسیژن همراه با تعداد ناموزونِ الکترونها هستند. این ناموزون بودن تعداد الکترونها به آنها اجازه میدهد که به راحتی با هر نوع مولکولی واکنش نشان دهند.
رادیکالهای آزاد باعث شکل گرفتن واکنشهای شیمیایی با زنجیرههای طولانی در بدن شما میشوند. به واکنشی که بین رادیکالهای آزاد و مولکولهای بدن شما انجام میشود، اکسیداسیون میگویند؛ واکنشی که میتواند هم مفید باشد و هم مضر.
آنتیاکسیدانها نیز مولکولهایی هستند که میتوانند بدون ایجاد ناپایداری در ساختارِ خود، الکترونهایشان را به رادیکالهای آزاد اهدا کنند. این عمل باعث اثبات وضعیت رادیکالهای آزاد میشود؛ در نتیجه میزان و تعداد واکنشهای انجام شده را کاهش میدهد. ما قصد داریم در این مطلب دربارهی استرس اکسیداتیو، تاثیراتی که بر بدن میگذارد و همچنین نحوهی جلوگیری از ایجاد این عدم تعادل صحبت کنیم. با دیجیکالا مگ همراه باشید.
اکسیداسیون یک فرآیند طبیعی و ضروری برای بدن بوده و همیشه در حال انجام است. اما استرس اکسیداتیو زمانی اتفاق میافتد که تعادل بین فعالیت رادیکالهای آزاد و فعالیت آنتیاکسیدانها بر هم میخورد.
استرس اکسیداتیو نقش موثری در پیری دارد.
زمانی که اکسیداسیون به شکل صحیح عمل میکند، رادیکالهای آزاد میتوانند به سیستم ایمنی بدن در مبارزه با عوامل بیماریزایی که در بدن موجب عفونت میشوند، کمک کنند. در صورتی که تعداد رادیکالهای آزاد بیشتر از تعدادی باشد که آنتیاکسیدانها توانایی حفاظت از آنها را دارند، رادیکالهای آزاد میتوانند به بافت چربی، DNA و پروتئینهای بدن آسیب برسانند. پروتئینها، لیپیدها و DNA قسمت عمدهای از بدن را تشکیل میدهند، بنابراین هرگونه آسیبی که به آنها برسد، به مرور زمان، باعث ایجاد بیماریهای مختلف میشود. بیماریهایی مثل:
ورزش و یا ایجاد التهاب در بدن همهی افراد، باعث تولید رادیکالهای آزاد میشود. این اتفاقی طبیعی و درواقع بخشی از سیستم پیچیدهی بدن برای حفظ سلامتی خود است. گاهی هم ممکن است در معرض رادیکالهای آزاد در محیط قرار بگیریم. با بعضی از منابع رادیکالهای آزاد آشنا شوید:
رژیم غذایی سرشار از قند، چربی و الکل نیز میتواند در تولید رادیکالهای آزاد نقش داشته باشد.
تقریبا غیرممکن است که در معرض رادیکالهای آزاد و استرس اکسیداتیو قرار نگیریم، اما با انجام بعضی از کارها میتوانیم اثرات استرس اکسیداتیو را بر روی بدنمان به حداقل برسانیم.
مهمترین کاری که میتوان در این مورد انجام داد افزایش سطح آنتیاکسیدانها در بدن و در نتیجه کاهش تشکیل رادیکالهای آزاد است. یکی از روشهای جلوگیری از ابتلا به استرس اکسیداتیو این است که از وجود میزان مناسب از آنتیاکسیدانها در رژیم غذاییتان مطمئن باشید.
میل کردن ۵ وعده میوه و سبزیجات در روز، بهترین راهِ تامین آنتیاکسیدان مورد نیاز بدن است. با بعضی از سبزیجات و میوههایی که سرشار از آنتیاکسیدان هستند، آشنا شوید:
انتخاب یک سبک زندگی سالم نیز میتواند احتمال ابتلا به استرس اکسیداتیو را کاهش دهد. در ادامه روشهایی که به شما در این مسیر کمک میکنند را معرفی کردهایم.
این درست است که تولید رادیکالهای آزاد و آنتیاکسیدانها بخشی از عملکرد طبیعی و سالمِ بدن شما هستند، اما استرس اکسیداتیو هنگامی رخ میدهد که میزان آنها از تعادل خارج شوند. این استرس باعث آسیب به بسیاری از بافتهای بدن شده و در طولانی مدت بیماریهای مختلفی را ایجاد میکند. گرچه نمیتوان به شکل کامل خود را از رادیکالهای آزاد دور نگه داشت اما با داشتن یک رژیم غذایی مناسب، ورزش و مناسب سازیِ محیط زندگی، میتوانید در حفظ تعادل بدن و در نتیجه جلوگیری از آسیب و بیماری تلاش کنید.
منبع: healthline
The post استرس اکسیداتیو چیست و چگونه از ابتلا به آن جلوگیری کنیم؟ appeared first on دیجیکالا مگ.
منبع ⇑
ژانویه 21, 2021
ژانویه 21, 2021
ژانویه 20, 2021
ژانویه 20, 2021